Ett tjog hantverkare. Med jämna mellanrum vill Väsby Fukt uppdatera sina personalporträtt. Jag har åtskilliga gånger hävdat att de kanske ska plocka in en proffsfotograf istället, men de säger alltid ”Nej, vi vill ha DIG!”. Sånt smicker faller jag såklart för.

Det är ett tjugotal hantverkare – snickare, målare, plattsättare och fuktspecialister – som är anställda på företaget i Rosersberg.

Den här gången var förhållandena ungefär de sämsta man kan tänka sig (för mig!): en kompakt mörkgrå himmel utan minsta solglimt och tyvärr så sent på eftermiddagen att solen var på väg ner.

I stort sett alla hantverkarna hade yviga skägg som blåste i höstvinden. Ingen hade intresse av att posera mer än en minut. Det blev en improviserad actionfotografering där jag knäppte 5-6 bilder per person på löpande band.

Men de känner mig vid det här laget. De skrattade, skämtade med varann, hade roligt och var avslappnade. När jag senare tittade igenom alla fotona, slog det mig: så vackra de är, varenda en. En människa med skrattrynkor, rufsigt hår, stolt hållning och ett äkta leende – finns det något vackrare? (september 2021)